
‘Makro’ je v svetu fitnesa priljubljen izraz. Pojavlja se pogosto, še posebej ko govorimo o dietah ali hujšanju. Morda ste že slišali koga omeniti, da sledi svojim makrom, namesto da šteje kalorije (pomembno se je zavedati, da sta to dva različna principa).
Mnogi ljudje dosegajo dobre rezultate s sledenjem svojim makrom, saj ta princip v nasprotju s štetjem kalorij upošteva kvaliteto in nasitnost zaužite hrane. Ni res, da so vse kalorije enake; 100 kalorij brokolija, na primer, bo imelo na telo drugačen učinek kot 100 kalorij piškota.
Naše telo potrebuje tri različne vrste makrohranil: ogljikove hidrate (sladkorje), lipide (maščobe) ter proteine (beljakovine). Vsako izmed makrohranil nam zagotavlja energijo v obliki kalorij.
Ogljikovi hidrati vsebujejo 4 kcal/g.
Maščobe vsebujejo 9 kcal/g.
Beljakovine vsebujejo 4 kcal/g.
Poleg tega, da makrohranila oskrbujejo naše telo z energijo, ima tudi vsako izmed njih določeno vlogo v našem telesu, ki nam omogoča pravilno delovanje.
Vse, kar pojemo, v našem telesu povzroči metabolični in fiziološki odziv. Če nas zanima predvsem kako spremeniti našo telesno strukturo, je najpomembneje, da smo pozorni prav na makrohranila – torej ogljikovi hidrati, beljakovine ter maščobe. Vsako izmed makrohranil povzroči drugačen odziv v našem telesu. Z nadzorovanjem in spreminjanjem vnosa lahko povzročimo iskane spremembe, kot so izguba maščobe ali pridobivanje mišičnega tkiva.
Ogljikovi hidrati so sladkorji in škrob, ki predstavljajo večinski vir energije za vsa živa bitja. Telo pretvarja ogljikove hidrate v glukozo, kar povzroči dvig sladkorja v krvi in sledečo sprostitev anaboličnega oz. antikataboličnega hormona inzulina. Inzulin pomaga pri grajenju mišic, vendar pa lahko ob napačnem delovanju povzroči tudi nabiranje maščobe. Posameznikom s preveliko telesno težo in odpornostjo na inzulin zelo koristi zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov.
Beljakovine so t. i. gradniki življenja. So aminokislinske strukture, ki obnavljajo in popravljajo telo. Sprememba vnosa beljakovin iz majhne na veliko količino je eden izmed najučinkovitejših in najbolj gotovih načinov izboljšave telesne strukture.
Maščobe so bistvenega pomena za zdravje in vzdrževanje mnogih telesnih procesov, kot npr. odpornost in proizvodnja hormonov, prav tako pa so pomemben vir energije. Uživanje prekomerne količine maščob, še posebej ko jih na nepravilen način spremljajo druga makrohranila, povzroča povečano količino telesne maščobe.
Če poskušate spremeniti svojo telesno strukturo, bo vaše raziskovanje makrohranil, kako začeti in kako preizkušati različne pristope, vaš ključ do uspeha.