Zakaj je pomembno ohranjevati hidracijo telesa

Hidracija je enako pomembna kot katerakoli druga tema na področju bodybuildinga, ker vpliva na vse. Vaše zdravje, izvedba, kompozicija telesa, spanje, okrevanje, koncentracija in celo zdravje sklepov so vsi odvisni od količine vode v vašem telesu. Tu ne želim izpostaviti le hidracije pred telovadbo. Tudi na splošno je zelo pomembno, da na dnevni ravni dovolj pijete (tj. približno 15 do 30 mililitrov na 0,45 kg telesne teže). V tem članku vam predstavljamo nekaj pozitivnih učinkov, ki jih ima zadostna kvantiteta vode na vaše telo.

Zdravje ledvic

Renalna funkcija se navezuje na delovanje ledvic, ki so odgovorna za procesiranje velikega števila odpadnih snovi v telesu. Kot vsak organ, so lahko tudi ta pod hudim stresom, če ne pijete dovolj, saj ne smemo pozabiti s kolikšno količino hranil se vsakodnevno ukvarjajo. Konzumiranje zadostne količine vode bo prispevalo k pravilnemu delovanju vaših ledvic in manjši koncentraciji toksinov v vašem telesu. 

V primeru dolgotrajne dehidracije bodo vaša ledvica trpela, nenazadnje pa lahko nastanejo tudi ledvični kamni.

Krvni pritisk

Ko je vaše telo dolgo v stanju dehidriranosti, se lahko nivo krvnega pritiska dvigne, saj telo opusti uporabo nekaterih predelov kapilarnega sistema in bolj obremeni večje, pomembnejše arterije. Tu leži vzrok za povišan pritisk.

Mislim, da vam ne potrebujem razlagati, zakaj je povišan krvni pritisk slaba stvar – v tem primeru se ji posameznik, le z malo truda in doslednosti, lahko izogne.

Izvedba (Performance)

Vnos vode je pomemben tudi pri izvedbi. Odstopanje od norme za 2-3% lahko poslabša izvedbo v fitnesu že za 20%. Slednje je posledica slabšega prenosa hranil, izgradnje ATP-ja in odstranjevanja mlečne kisline. Trening postane relativno težji, intenzivnost je nižja in rezultati so slabši.

Prepričan sem, da ste se med treningom že velikokrat počutili otopele, ker niste pili dovolj. Če se vrnem nazaj na temo o krvnem pritisku, vaš kapilarni sistem v stanju dehidriranosti ni povsem odprt, kar poslabša pretok krvi do mišic. 

Če boste konzumirali več vode, boste proizvajali več urina, ki je topel. Za segrevanje tega je potrebna energija, katere glavni vir je telo (termogeneza). V mirovanju boste potemtakem porabili več kalorij, še posebej v primeru pitja mrzle vode, saj mora telo za pravilno delovanje ohranjati bazalno temperaturo telesa. Od tu izhaja trditev, ki pravi, da je najpreprostejši način kurjenja maščob uživanje večje količine vode. Slednje prav tako vpliva na sitost in obratno, nižjo frekvenco občutka lakote.

Velikost mišic

Glede na različne vire informacij, so mišice v 70-80% le voda, kar poudari kako pomembna je hidracija pri grajenju mišic. Celična oteklost in povečanje mišic sta precej odvisna od količine vode v telesu.

Zadrževanje tekočine

Ironični rezultat premajhnega uživanja vode je ohranjanje natrija v telesu, ki povzroči zadrževanje vode pod kožo (lahko vodi v zabuhlost, oteklost itd.). Stalno hidriranje slednje odpravi ter celo uravnava koncentracijo natrija v telesu.

Okrevanje

Transport hranil, asimilacija, zdravje črevesja in sklepov so povezani s hidracijo. Če v telesu ni zadostne količine vode, vaše črevo hrane ne more obdelati pravilno (nanašam se na vsrkavanje hranil v procesu prebave). To bo vplivalo na vašo zmožnost regeneracije, rast in izvedbo.

Zaključna misel

Upam, da glede na napisano, lahko začutite kakšne učinke in vpliv ima dehidriranost na vaše telo. Za merilo, koliko popiti, si lahko vzamete 1 galon vode na dan in potencialno še več glede na to kje živite. V toplejših in bolj vlažnih krajih se bo številka morda dvignila na 1,5 galona. Poleg tega dodajte v vodo še ščepec naravnih elektrolitov (sol). Slednja pomaga pri zadrževanju vode v mišicah. 

Kot sem omenil že na začetku, tukaj ni pomembna le izvedba v fitnesu. Gre za vsestranski vpliv, ki ga bo nezadostna hidracija imela na vaše zdravje in rezultate. Po prebranem nimate razloga, zakaj bi bili dehidrirani.

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem