Kot je že razvidno iz naslova v skupino mikrohranil prištevamo vitamine in minerale.

Vitamini so kemijske snovi, ki se nahajajo v razmeroma majhnih količinah v vseh skupinah živil. Vitamine zaužijemo z uravnoteženo in raznoliko prehrano. Najbogatejša vira vitaminov sta sadje in zelenjava. Izjema je vitamin D, saj ga tvori naše telo v koži s pomočjo sončne svetlobe. 

Vitamini so nujno potrebni za normalno rast in razvoj človeškega organizma. Zagotavljajo tudi gradnjo celic in tkiv ter drugih varovalnih funkcij (npr. vitamin C kot antioksidant, zavira oksidacijo). V splošnem pa vitamine delimo na topne v vodi in topne v maščobi.

Pogosto prihaja tudi do pomanjkanja vitaminov. Najpogostejše oblike pomanjkanja so beri-beri (pomanjkanje vitamina B1), pelagro (pomanjkanje vitamina B3), skorbut (pomanjkanje vitamina C) ter rahitis (pomanjkanje vitamina D). 

Iz preglednice so razvidni najpogostejši viri za določen vitamin.

Vitamin AKorenje, zelje, ohrovt, bučke, špinača, paprika, breskev, melona, mango, jetra, jajca…
Vitamin B1Grah, špinača, jetra, govedina, svinjina, polnozrnat kruh, oreški, soja…
Vitamin B2Skuta, mleko, jogurt, meso, jajca, ribe…
Vitamin B3Grah, jetra, rdeče meso, perutnina, skuše, losos, mečarica, fižol v zrnju, arašidi, soja…
Vitamin B5Avokado, gobe, jogurt, ledvica, jetra, rdeče meso, skuše, losos, leča, bob…
Vitamin B6Banane, piščančje meso, puranje meso, skuša, losos, mečarica, tuna…
Vitamin B7Cvetača, gobe, jetra, rumenjak, skuše, sardine, stročji fižol, arašidi, kvas…
Vitamin B9Beluši, ohrovt, zelje, cvetača, sveža temno zelena zelenjava, grah, špinača, pomaranče, jetra, fižol, čičerika, leča, stročji fižol…
Vitamin B12Mlečni izdelki, drobovina (jetra, ledvica in srce), jajca, govedina, konjsko meso, morska hrana…
Vitamin CBrokoli, brstični ohrovt, zelje, paprika, paradižnik, borovnice, grenivka, kivi, mango, melona, pomaranče, ananas, jagode…
Vitamin DRumenjak, skuša, losos, sardine, tuna…
Vitamin EPšenični kalčki, kozice (raki), mandlji, lešniki, arašidi, pistacija, soja, sončnična semena…
Vitamin KBrokoli, brstični ohrovt, zelje, korenje, cvetača, zelena, grah, špinača, breskve, grozdje, hruške, slive…

Minerali so snovi, ki jih rastline črpajo iz zemlje oziroma se z nadaljevanjem prehranske verige nahajajo v živilih živalskega izvora.

Človeški organizem za optimalno delovanje potrebuje izredno nizke koncentracije mineralnih snovi. Delimo jih na makroelemente (kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij…) in mikroelemente oz. elemente v sledovih (krom, baker, jod, železo, selen, cink…).

Prav tako kot pri vitaminih so tudi pri mineralih možna pomanjkanja. Do tega prihaja zaradi neuravnotežene prehrane, slabe absorpcije mineralov, konzumiranja alkohola, uporabe določenih zdravil in podobno…

Iz preglednice so razvidni najpogostejši viri za določen mineral.

KalcijSir, mleko, jogurt, špinača, mandlji, sardine, tofu…
MagnezijŽita, artičoke, špinača, polnozrnat kruh, rdeče meso, stročnice, brazilski oreški, mandlji, arašidi, tofu…
FosforOves, mlečni izdelki, rdeče meso, perutnina, morska hrana, stročnice, pinjole, sončnična semena…
KalijŽita, krompir, šparglji, avokado, špinača, paradižnik, banane, melona, mlečni izdelki, rdeče meso…
NatrijKruh in pekovski izdelki, mesni izdelki in siri…
KromKrompir, brokoli, fižol, paradižnik, jabolka, grozdje, rdeče meso, pomaranče…
BakerŽita, jetra, morska hrana, mandlji, brazilski oreški, pistacija, sezam…
FloridV Sloveniji vir predstavljajo zobne paste z dodatkom florida.
JodMorska hrana in jodirana sol.
ŽelezoSuho sadje (predvsem slive), rdeče meso, rumenjak, perutnina, sardine, tuna, stročnice…
SelenPšenični kalčki, polnozrnat kruh in riž, perutnina, ribe, školjke, brazilski oreški…
CinkMleko in mlečni izdelki, jajca, perutnina, soja, brazilski oreški…

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI

Hark L., Deen D. 2007. Nutrition for life; The definitive guide to eating well for good health. London, Dorling Kindersley: 336 str.
Poličnik R. 2018. Zdrava prehrana – Priročnik za izvajalce v zdravstvenih domovih. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 28-40
Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. 2020. Dop. izd. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 10 str. (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf
Rolfes S.R., Whitney E. 2018. Understanding nutrition. 15th ed. Boston, Cengage Learning: 325-392

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem