Nutritips - 15 nasvetov med prazniki

Na kaj pomislite, ko vam nekdo omeni mesec december? Prazniki, dobra hrana, dobra družba, lučke, smrečica, piškoti, torte, sladkarije, ocvrta in mastna hrana, prigrizki, vino, penina in še in še… S tem pa lahko pridemo tudi do odvečnih kilogramov in slabe vesti. Spodaj smo za vas pripravili nekaj prehranskih nasvetov, da do tega ne bi prišlo.

 1. Ne mučite se s tem, da bi se v celoti odpovedali svoji priljubljeni hrani. Ta oblika namreč utegne povzročiti prav nasproten učinek. Dovolite si jesti najljubšo hrano in v njej uživati ter ob tem upoštevajte pravilo zmernosti.
 2. Jejte počasi in ob hranjenju začutite okus in teksturo obroka. Z vso pozornostjo bodite prisotni pri hranjenju ter se izogibajte zunanjim dražljajom (telefon, YouTube, TV itd.).
 3. Pred obroki zaužijte veliko tekočine. Najbolje vodo, nesladkan čaj ali limonado, lahko tudi mineralno vodo. Tako tudi čez cel dan.
 4. Zavedajte se, da ima alkohol veliko energijsko vrednost. Seveda se kakšnemu kozarčku ni treba odpovedati, le da ne pretiravamo.
 5. V obroke vključujte veliko zelenjave, saj boste s tem pridobili na volumnu in boste prej siti. Za zelenjavo pa vemo, da ima nizko energijsko vrednost.
 6. Če želite obogatiti obroke raje uporabite več začimb in se izogibajte olju, masti ter maslu, ki so energijsko zelo bogata živila in lahko ob prekomerni uporabi le teh vodijo do odvečnih kilogramov.
 7. Na zabavo se ne odpravite lačni. Pred odhodom popijte kakšen kozarec tekočine. Tako se boste izognili napadom lakote.
 8. Lahko uporabite manjše krožnike ali pa si na krožnik naložite manjše količine hrane.
 9. Gibajte se, vse šteje. Na primer, ko se odpravljate k prijateljem na večerjo pojdite raje po stopnicah, namesto da bi šli z dvigalom. Hodite na sprehode in poskušajte ohraniti takšen nivo fizične aktivnosti, kot ste ga navajeni. 
 10. Med prazniki pozornost namenite družini in prijateljem, ne jejte hkrati, ko se pogovarjajte.
 11. Pojejte en kaloričen grižljaj na tri manj kalorične (in ne nasprotno). Nihče ne pravi, da se je treba popolnoma odpovedati določenim vrstam hrane, pač pa, da je treba paziti na njihovo količino.
 12. Zavedajte se, da ni konec sveta, če si med prazniki privoščimo nekaj kar ni najbolj optimalno za zdravje. Vse je v pravilu zmernosti in zavedanju.
 13. Ni potrebno imeti občutka krivde ali slabe vesti, če smo pojedli malo več hrane kot običajno. Ohranimo zdrav odnos do prehrane in uživajmo v praznikih.
 14. Ne tehtajte se prvi dan po praznikih, saj telo zaradi večje količine soli in sladkorja v sebi zadrži nekaj več vode, to je lahko med drugim tudi razlog za višjo številko na tehtnici. Priporočamo vam, da s tehtanjem počakate vsaj par dni po praznikih.
 15. Zaradi enega ”nezdravega” obroka se še ne boste zredili, prav tako pa tudi zaradi enega ”zdravega” obroka ne boste shujšali.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI

R.G. Díaz-Zavala, F.M. Castro-Cantú, E.M. Valencia, G. Álvarez-Hernández, M.M. Haby, J. Esparza-Romero. 2017. Effect of the holiday season on weight gain: A narrative review. Journal of Obesity: 1-13
Villeneuve L. 2021. 8 awesome health hacks to prevent holiday weight gain. Edukale by Lucie: 1 str. (https://edukale.com/health-hacks-to-prevent-holiday-weight-gain/)

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem