Telesna masa

Normalna telesna masa je zelo pomembna za ohranjanje zdravja, saj sta tako prenizka kot prekomerna telesna masa povezani z mnogimi tveganji za zdravje. Za ohranjanje telesne mase je ključno ravnovesje med porabo in vnosom energije.

Za oceno telesne mase se uporabljajo različni izračuni, najbolj uporaben je indeks telesne mase (ITM; angl. BMI), ki upošteva telesno maso in višino na kvadrat. Ta indeks ne upošteva vrste drugih dejavnikov, ki so pomembni pri vrednotenju stanja prehranjenosti in sestave telesa, kot so na primer obseg pasu, obseg bokov, odstotek mišične mase, odstotek maščobne mase in kožno gubo.

Prekomerna telesna masa in debelost sta povezani s povečanim tveganjem za nastanek različnih bolezni, kot so na primer: metabolni sindrom, sladkorna bolezen – tipa II., povišan krvni tlak, visok holesterol, zamaščenost jeter in podobno. Prekomerna telesna masa ne pomeni nujno tudi zadostne preskrbljenosti s hranili, saj je energijsko bogata prehrana pogosto revna z vitamini in minerali.

Prav tako prenizka telesna masa lahko predstavlja tveganje za zdravje. Ob premajhnem vnosu hranil telo ne dobi vseh potrebnih snovi za normalno delovanje. Prenizke zaloge maščobe (energije) v telesu predstavljajo tveganje, če pride do raznoraznih bolezni, ko je začasno omejena zadostna oskrba telesa s prehrano.

 Indeks telesne mase (ITM) je podatek, ki upošteva razmerje med telesno maso in kvadratom tvoje telesne višine. Z njim lahko določiš, kaj se dogaja s tvojo telesno težo. Lahko si ga izračunaš in spodaj preveriš v katero kategorijo spadaš.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI

WHO. 2022. Body mass index – BMI. Copenhagen, World Health Organisation: 1 str. (https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi)

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem