Laktozna intoleranca

Laktoza ali mlečni sladkor je disaharid, sestavljen iz dveh enostavnih sladkorjev: glukoze in galaktoze. Naravno je prisoten le v mleku in mlečnih izdelkih, vendar ga v prehranski industriji zaradi nekaterih ugodnih lastnosti dodajajo tudi v druge izdelke.

O laktozni intoleranci govorimo takrat, ko ima posameznik v tankem črevesu pomanjkanje encima za razgradnjo laktoze, imenovanega laktaza. Ta encim laktozo razgradi na glukozo in galaktozo. Nerazgrajeno laktozo naše črevesje ni sposobno absorbirati, zato le-ta potuje naprej do debelega črevesa, kjer jo kot vir energije porabijo bakterije naše črevesne flore. Med bakterijsko razgradnjo laktoze nastajajo večje količine plinov.

Simptomi laktozne intolerance so: napenjanje, vetrovi, bolečine v trebuhu in diareja. Intenzivnost simptomov pa je odvisna od količine zaužitega mleka oz. laktoze.

V prvem letu otrokovega življenja je laktoza, prisotna v materinem mleku, eden najpomembnejših virov energije. Mleko in mlečni izdelki po drugi strani predstavljajo vir drugih koristnih mikrohranil, kot so na primer kalcij in vitamina B2 ter B12. Encim za razgradnjo laktoze je aktiven pri vseh dojenčkih in majhnih otrocih. Naši daljni predniki v odrasli dobi niso uživali mleka, zato je po prenehanju dojenja aktivnost encima močno upadla, kar je privedlo do nezmožnosti razgradnje laktoze pri nekaterih posameznikih.

V Sloveniji in na območju osrednje Evrope je laktozno intolerantnih okoli 30 % ljudi. Sekundarno intoleranco na laktozo lahko povzročijo tudi nekatera zdravstvena stanja kot so: Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, gastroenteritis in celiakija.

Prehranska stroka pravi, da v kolikor vam zdravnik strokovno ne diagnosticira laktozne intolerance ni potrebe po izključevanju mleka in mlečnih izdelkov, saj vsebujejo veliko koristnih hranil. Z izključitvijo mleka potem avtomatsko izključimo še kup drugih koristnih snovi ne bodi si ga treba. Ljudje, ki ne uživajo mleka in mlečnih izdelkov morajo biti še posebej pozorni na zadosten vnos kalcija iz drugih virov. Nikakor pa si ne postavimo take diagnoze kar sami!

Zelo pomembno je še omeniti, da laktozna intoleranca ni enaka alergiji na mleko, kjer težave povzročajo beljakovine v mleku in zato brezlaktozno mleko pri alergiji na mleko ne pomaga. Več podrobnosti in razlaga zakaj je temu tako pa v spodnjem videu.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI

Swagerty J.R., Daniel L., Walling A.D., Klein R.M. 2002. Lactose intolerance. American family physician, 65, 9: 1845-1850
Swallow D.M. 2003. Genetics of lactase persistence and lactose intolerance. Annual review of genetics, 37, 1: 197-219

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem