Vitamin B

Vitamin B sestavlja več vitaminov, zato je bolj pravilno govoriti v množinski obliki tako imenovani vitamini B ali kar B kompleks.

Kateri vitamini spadajo v B kompleks in kaj povzroči njihovo pomanjkanje?

Vitamin B
 • Vitamin B1 (tiamin)
  Pomanjkanje se lahko pojavi zaradi premajhnega vnosa ali slabše absorpcije zaradi različnih fizioloških stanj ali uživanja zdravil. Povzroča glavobole, izgubo teže, zmedenost, mišično nemoč in težave s srcem. Kronično pomanjkanje tiamina pa lahko privede do Wernick-Korsakoffovega sindroma ali bolezni beriberi.
 • Vitamin B2 (riboflavin)
  Pomanjkanje riboflavina se pogosto pojavi zaradi premajhnega vnosa hrane, ki ga vsebuje in ga zato pogosto spremljajo tudi druga pomanjkanja vitaminov, katerih absorpcija je odvisna od riboflavina. Pomanjkanje povzroča zatekanje ustnic, pokanje ustnih kotičkov, vneto grlo, temno-rdeče obarvan jezik, spremembe na koži in anemijo, pomanjkanje v otroštvu pa lahko zavira rast.
 • Vitamin B3 (niacin)
  Pomanjkanje se pojavi kot bolezen pelagra, ki se kaže z utrujenostjo, glavoboli, apatijo, depresijo, izgubo spomina, demenco, pigmentacije na koži po sončenju, svetlo rdečim jezikom, bruhanjem, diarejo…
 • Vitamin B5 (pantotenska kislina)
  Zastopana je v številnih živilih, zato so minimalne potrebe običajno pokrite in je pomanjkanje izredno redko. Pojavi se le pri izredno strogih enoličnih dietah.
 • Vitamin B6 (piridoksin)
  Pomanjkanje je redko, navadno se pojavi skupaj s pomanjkanjem drugih vitaminov iz skuine B. Pri osebah z blagim pomanjkanjem vitamina B6 se simptomi navadno ne izrazijo več mesecev ali let.
 • Vitamin B7 ali vitamin H (biotin)
  Pomanjkanje je bilo opaženo le v primeru, da prehrana posameznika vsebuje večjo količino surovega jajčnega beljaka, ki vsebuje avidin, le-ta pa se močno veže na molekulo biotina ter onemogoči njegovo aktivnost. S termično obdelavo jajc lahko to preprečimo.
 • Vitamin B9 (folna kislina)
  Pomanjkanje se kaže kot megaloblastna anemija. B9 je v tesni povezavi z železom in vitaminom B12. Prenizki vnosi nekaj mesecev pred nosečnostjo ter v času zgodnje nosečnosti predstavljajo tveganje za okvare otroka, pride lahko do nepravilnega zapiranja živčne cevi (Spina bifida).
 • Vitamin B12 (kobalamin)
  Zelo nevarno je dolgotrajno pomanjkanje in pomanjkanje v obdobju rasti (otroci, nosečnost), posledice pomanjkanja v takšnih primerih so nepopravljive in trajne. Pogosto pa je prehransko pomanjkanje vitamina B12 pri ljudeh z dolgoletno strogo vegetarijansko ali vegansko prehrano. Pri takem režimu je nujno potrebno nadzorovati vnos vitamina B12 ali pa ta vitamin dodajati v obliki prehranskih dopolnil oz. z vitaminom obogatenih živil. Pomanjkanje vitamina B12 je pogostejše tudi pri starejših odraslih.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI
D-A-CH. 2004. Referenčne vrednosti za vnos hranil. 1. ed. 214 str.
D-A-CH. 2015. Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. (https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/)
European Food Safety Authority (EFSA). 2006. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals.
Institute of medicine standing committee on the scientific evaluation of dietary reference intakes and its panel on folate, O.B.V., and choline and subcommittee on upper reference levels of nutrients, food and nutrition board, Institute of medicine, dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin, and choline, in the national academies collection: Reports funded by national institutes of health. 1998. National academy of sciences, Washington (DC)
Nemška družba za prehrano (DGE). 2000. Referenčne vrednosti za vnos hranil. 1. ed.
Olsen A. in sod. 2009. Dietary intake of the water-soluble vitamins B1, B2, B6, B12 and C in 10 countries in the European prospective investigation into cancer and nutrition. European journal of clinical nutrition, 63, 4: S122-49

 • Natrgan piščanec M
  5.99
 • Fit piščanec M
  5.99

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem