Ali ste vedeli, da je prehrana prav v prvem letu življenja dojenčka ena najbolj dolgoročnih naložb v zdravje?

Prehrana v prvem letu otroka ne vpliva le na zdravje dojenčka in otroka, temveč seže njen vpliv celo v odraslo obdobje. S prehrano v prvem letu namreč lahko zmanjšamo tveganje za nastanek prekomerne telesne mase, presnovnih bolezni ter srčno-žilnih bolezni. Ta pojav dolgoročnega vpliva se strokovno imenuje presnovno programiranje.

V osnovi prehranjevanje dojenčka v prvem letu življenja delimo v tri obdobja:

  • Dojenje ali izključno mlečna hrana: Dojenje je najbolj naraven in idealen način hranjenja dojenčka. Izključno dojenje v prvih šestih mesecih življenja zagotovi vse dojenčkove potrebe za rast in razvoj.
  • Uvajanje dopolnilne (mešane, čvrste) hrane: Kljub uvajanju mešane prehrane ima dojenje še vedno pomembno vlogo. Po priporočilih naj se uvajanje mešane prehrane prične med dopolnjenim 4. in 6. mesecem starosti.
  • Prehod na prilagojeno družinsko prehrano: Od 10. meseca dalje je dojenček pri jedi vedno bolj samostojen, poleg tekoče in pretlačene hrane lahko uživa tudi trdno hrano, navajamo ga na družinski ritem prehranjevanja (3 glavni in 2 vmesna obroka).

Cilj prehrane otrok je, da je le ta varna, ustrezna in pokrije vse potrebe ter optimizira kratkoročno in dolgoročno programiranje. Prve izkušnje s hrano pomembno vplivajo na izoblikovanje prehranskih navad, pri čemer imajo starši pomembno vlogo, saj s svojim zgledom odločilno vplivajo na njihov razvoj. 

Izjemno pomembno ni le to da, otrok poje dovolj, ampak predvsem da uživa kakovostno, raznoliko in zdravo hrano. Da zadostimo vsem potrebam po makro- in mikrohranilih. Otrokom v prvi vrsti ponudimo s hranili bogata živila, ki naj bodo čim bolj raznolika.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI
B. Bratanič, N. Fidler Mis, C. Hlastan Ribič in sod. 2010. Veternik L., Povhe Jemec K. (ur.). Smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke. 1. izd. Ljubljana, Ministrstvo za zdravje: 71 str.
Interno študijsko gradivo. 2018. Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo
NIJZ. 2016. Priprava na porod in starševstvo: Prehrana zdravega dojenčka
NIJZ. 2016. Priprava na porod in starševstvo: Dojenje
NIJZ. Zdrava prehrana v predšolskem obdobju (namenjeno staršem otrok v vrtcih)

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem