Fruktozna intoleranca

Si že kdaj slišal/a za fruktozno intoleranco?

Fruktozna intoleranca pomeni pomanjkanje celičnega prenašalca GLUT 5, kar vodi v težjo absorpcijo večje količine fruktoze.

Fruktoza je monosaharid in tudi tako imenovan sadni sladkor, katerega uvrščamo med ogljikove hidrate. Fruktozo najdemo v sadju in v nekaterih vrstah zelenjave, nahaja pa se tudi v medu in v številnih predelanih živilih, ki vsebujejo dodane sladkorje.

Simptomi fruktozne intolerance so driska, depresija, trebušni krči, napenjanje, srbenje okoli oči, slabost, srbečica, utrujenost…

Fruktozna intoleranca ali malabsorbcija fruktoze se ugotavlja z vodikovim dihalnim testom, ki pri bolniku v izdihanem zraku pokaže povišane koncentracije vodika. Največkrat pomaga že samo to, da ugotovimo, katera hrana nam povzroča težave in jo v prihodnje omejimo.

Najbolj učinkovito zdravljenje pa je sicer dieta. Iz prehrane je potrebno izločiti oz. se izogibati sadju, hrani ter pijači z razmerjem fruktoza/glukoza > 1, priporočljivo se je tudi izogibati hrani z veliko fruktani (> 0,2 g/obrok).

Omenjena dieta izgleda tako, da posameznik začne omejevati živila s fruktozo na približno 5 g fruktoze na dan (dva tedna). Ko se posamezniku občutno zmanjšajo simptomi, začnejo s fazo ponovnega uvajanja fruktoze, kjer ponovno vzpostavijo majhne količine živil, ki vsebujejo fruktozo. Ljudje s fruktozno  intoleranco prenašajo nekje okoli 10 do 15 g fruktoze na dan

V spodnjem videu je predstavljeno sadje z nizko vsebnostjo fruktoze:

Ali bi morali ljudje s fruktozno intoleranco torej uživati prehranska dopolnila, saj se morajo izogibati sadju in nekateri zelenjavi, za katere pa vemo, da vsebujejo veliko vitaminov in mineralov?

Odgovor je NE. Ljudje s fruktozno intoleranco lahko uživajo sadje z nižjo vsebnostjo fruktoze. Tovrstna intoleranca traja vse življenje in ne gre za bolezen.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI
Interno študijsko gradivo. 2018. Klinična dietetika in epidemiologija prehrane. Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo.
Montalto M., Gallo A., Ojetti V., Gasbarrini A. 2013. Fructose, trehalose and sorbitol malabsorption. European Review for Medical and Pharmacological Sciences: 17, 2: 26-27.

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem