Gluten

Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki je posledica uživanja glutena in sorodnih beljakovin v nekaterih žitih in je ena najpogostejših kroničnih bolezni pri otrocih in odraslih.

Gluten je mešanica beljakovin, ki je naravno prisotna v nekaterih žitih, kot so pšenica, rž, oves, ječmen, pira, kamut in tritikala ter v vseh izdelkih, narejenih iz mok omenjenih žit. Zaradi posebnih kemijskih lastnosti glutena je testo, ki ga pripravimo iz moke glutenskih žit, mogoče oblikovati, saj je elastično in z dodatkom kvasa lepo vzhaja.

Če te zanima kaj se dogaja v tankem črevesju osebe s Celiakijo si oglej spodnji video. 

Simptomi pri celiakiji so kronična diareja, izguba apetita, bolečine v kosteh in slabša absorpcija hranilnih snovi. Vsi omenjeni simptomi so posledica preobčutljivostne reakcije na gluten. Pri bolnikih s celiakijo telo gluten prepozna kot tujek, zato prične z aktivno proizvodnjo protiteles, ki lahko poškodujejo različne organe. 

Diagnosticiranje celiakije je lahko precej dolgotrajno in po navadi vključuje različne teste, ki jih lahko opravi samo zdravniško osebje. Za celiakijo v Evropi zboli 1% prebivalcev. Veliko bolnikov pa je tudi nediagnosticiranih.

Ali je gluten res škodljiv?

V zadnjem času se je med ljudmi razširilo prepričanje, da je gluten škodljiv in tako vse več ljudi posega po izdelkih z oznako »gluten-free« ali »ne vsebuje glutena. Odgovor je NE! Izjema so ljudje s celiakijo in nekateri posamezniki z alergijo na pšenico in sorodna žita, ter majhen odstotek ljudi, ki so preobčutljivi na gluten. Tem ljudem umik glutena iz prehrane prinese olajšanje simptomov in pripomore k boljšemu počutju.

Beljakovine, prisotne v glutenu, imajo precej nizko hranilno vrednost, zato gluten sam po sebi ni nujen del zdrave prehrane. Toda veliko polnozrnatih žit, ki vsebujejo gluten, vsebuje še ogromno vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin, zato jih lahko brez težav uvrstimo na seznam zdravju koristnih živil.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI
Dolinšek J., Dolinšek, J.P. Rižnik, Krenčnik T., Klemenak M., Kocuvan Mijatov M. A., Mijatov K., Ornik S., Jurše M., Vidmar J., Prislan A., Korponay Szabo I., Palčevski G., Milinović M., Koltai T., Butorac Ahel I., Ružman L., Baraba Dekanić K., Dovnik I., Gyimesi Gallisz J., Piskernik M., Ačko J. 2018. Življenje s celiakijo. El. Priročnik, Jasmina Dolinšek (urednica). Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor: 46 str.

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem