Superživila

Superživila so živila, ki imajo hranilne snovi in nas varujejo pred boleznimi. Gre za živila, ki so bogata z vitamini, minerali, antioksidanti in esencialnimi maščobami.

Najbolj znana tako imenovana superživila so: goji jagode, maca, chia semena, konopljina semena, alge (spirulina, klorela), acai jagode, camu camu in še bi lahko naštevali. 

No, ampak ali ste vedeli, da med superživila lahko štejemo tudi: borovnice, jabolko, avokado, razno zelenjavo (brokoli, rdeča pesa, hren, zelje, ohrovt, špinača, česen, čebula itd.), raznovrstna žita (ajda, oves, pira, ječmen itd.), probiotični jogurt, oreščke, mastne ribe, olivno olje, stročnice…

Superživila so v bistvu povsem običajna živila, ki se od drugih živil razlikujejo po bogati vsebnosti hranilnih snovi. Uživanje le teh pripomore k energiji, boljšemu zdravju in počutju. No, pa spet pridemo do uravnotežene prehrane. Vedno znova in znova se vračamo k osnovam prehrane.

Izraz »superživilo« je sicer povsem tržna strategija in za njegovo uporabo načeloma ni nobene znanstvene podlage.

Superživila se pogosto oglašuje kot že skoraj nujen dodatek k današnji prehrani. Temu seveda ni tako, kajti z raznoliko prehrano in z lokalno pridelanim sadjem ter zelenjavo, žiti, stročnicami in različnimi viri beljakovin ter maščob, vnesemo vsa potrebna hranila, ki jih potrebujemo. 

S superživili si res lahko naš jedilnik dodatno popestrimo. Ob tem pa je dobro tudi vedeti, da so superživila po hranilni sestavi zelo podobna lokalno pridelani hrani. Lokalno pridelana in sezonska hrana pa je po navadi veliko prijaznejša tako do denarnice kot tudi do okolja.

Naši v naprej pripravljeni obroki prav tako vsebujejo veliko koristnih hranilnih snovi in v kolikor nimate časa za pripravo kvalitetnih obrokov, si lahko ogledate našo ponudbo in mi poskrbimo za vaše super obroke. 😊

Nina Berglez, mag. inž. živ.


  • Natrgan piščanec M
  • Fit piščanec M

VIRI
Potterat O. 2010. Goji (Lycium barbarum and L. chinense): phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta medica, 76.01: 7-19
Puente L.A. in sod. 2011. “Physalis peruviana Linnaeus, the multiple properties of a highly functional fruit: A review.” Food research international, 44.7: 1733-1740

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem