Kofein je naravno prisotna kemijska spojina v nekaterih rastlinskih virih kot je kava, kakav, čajevec, guarana in kola. Dodaja se v različna živilka kot je pecivo, sladoledi, sladkariji in kole, v veliki meri pa je prisoten tudi v tako imenovanih energijskih pijačah.

Kofein se uporablja predvsem za dvig energije, s tem postanemo bolj pozorni. Neželen učinek kofeina je, da povzroča bolj pogostejše uriniranje, ob preveliki uporabi pa postane oseba nemirna.

Čisti kofein je bele barve, brez vonja in ima grenak okus. Ob zaužitju deluje kot stimulant. Uporablja se ga tudi kot aditiv v živilih.

Prehranski izdelki vsebujejo tako kofein, ki je njihova naravno prisotna sestavina, ali pa je vanje dodan. Živila, ki predstavljajo naravni vir kofeina so kava, čaj in čokolada. Pijače z dodano vsebnostjo kofeina so predvsem gazirane pijače in energijske pijače.

Kofein se v človeškem telesu absorbira hitro in v celoti. Njegovi stimulativni učinki se pojavijo 15 do 30 minut po vnosu in trajajo več ur. Kratkoročni učinki delovanja kofeina na telo, ki se pojavijo tako pri odraslih kot otrocih so predvsem kratenje spanca, tesnoba in vedenjske spremembe. Dolgoročno pa naj bi prekomerno uživanje kofeina vplivalo tudi na srčno žilni sistem in pri nosečnicah na moten razvoj ploda.

Vsebnost kofeina v različnih izdelkih variira, zato je dobro poznati njegovo približno vsebnost v izdelkih, da lahko približno ocenimo njegov dnevni vnos:

Črni čaj (240 ml): 14-61 mg

Zeleni čaj (240 ml): 24-60 mg

Espresso (30 ml): 40- 75 mg

Instant kava (250 ml): 76 mg

Kola (355 ml): 30-35 mg

Energijske pijače (250 ml): 76-80 mg

Če te zanima, kako se naši možgani odzivajo na kofein, si poglej spodnji video.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI
EFSA. 2015. EFSA explains risk assessment: Caffeine. Parma, European Food Safety Authority: 4 str.
EFSA. 2015. Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal, 13, 5: 120 str.
Malek N. 2014. Kofein. Ljubljana, Inštitut za nutricionistiko: 1 str.  (https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/druge-snovi/187-kofein.html)
Sundara R. 2017. Caffeine – Technology, Products, Market, Manufacturing Process, Trade Leads, Company Profiles, Equipment. Ullagaram Chennai. Primary Information Services: 1 str. 
(http://www.primaryinfo.com/industry/caffeine.htm)

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem