Začimbe

Te zanima en super prehranski trik? 

Si vedel/a, da začimbe nimajo kalorij? Namesto, da obroku izboljšujemo okus z visoko kaloričnimi živili (ocvirki, mast, maslo, mleko, olje, moka itd.) raje uporabimo začimbe. S takšnim dodajanjem visoko kaloričnih živil po nepotrebnem dodajamo kalorije. 

Lahko uporabljamo vse vrste začimb. Poleg tega pa imajo začimbe mnogo zdravilnih učinkov. Več si lahko preberete spodaj.

Peteršilj: Nekatere raziskave so potrdile diuretično delovanje peteršilja. Peroralno vnesen izvleček peteršilja povezujejo tudi z antioksidativnim delovanjem. Peteršilj je izjemno bogat vir vitaminov in mineralov, med njimi vitamina A in C, folne kislina ter kalcija. Ali ste vedeli, da naj bi šop peteršilja vseboval več vitamina C kot pol kilograma pomaranč?

Bazilika: Pomaga pri trebušnih težavah, veča apetit, pospešuje prebavo, odpravlja mrzlico in glavobole, ublaži menstrualne krče. Čaj iz bazilike pomaga pri kašlju in blagodejno deluje na živce ter nam omogoča miren spanec.

Origano: Uravnava krvni sladkor, upočasnjuje absorpcijo sladkorja, skladno s potrebami telesa. Znan pa je tudi po antihiperglikemičnem delovanju. Poleg tega, tudi spodbuja prebavo. Čaj iz origana pomaga pri prebavi in je antioksidant.

Rožmarin: Rožmarin zmanjšuje jakost in pogostost krčev v prebavnem traktu, ki nastanejo zaradi napihnjenosti in napenjanja. Pospešuje izločanje žolča v prebavno cev in s tem pospeši prebavo. Rožmarin pospešuje prekrvavitev telesa.

Timijan: Timijanu se reče tudi materina dušica. Zdravilni učinki timijana so: pomiri kašelj, blaži krče, pomaga pri izkašljevanju, topi sluz v pljučih, pomaga pri vnetju grla, pomaga pri nekaterih težavah z želodcem in črevesjem, razkužuje, zdravi kožne bolezni, pomaga pri bolečinah v mišicah, pomaga pri utrujenosti, depresiji, anksioznosti, glavobolu, težavah z ledvicami, stresu in pomaga pri glivicah na nohtih.

Kurkuma: Kurkumo uporabljajo v zdravilstvu za pospeševanje izločanja žolča. Eterično olje kurkume topi žolčne kamne ter blaži vnetje. V indijski tradicionalni medicini se uporablja že tisočletja za zdravljenje rakastih obolenj in pri pojavih luskavice, prav tako pa tudi v kozmetičnih pripravkih.

Cimet: Raziskave, narejene in vitro ter in vivo študijami na živalih, kažejo na protivnetno, protimikrobno, antioksidantno in delovanje na srčno-žilni ter imunski sistem. Tradicionalno pa se cimet uporablja kot aromatik, za blaženje različnih prebavnih motenj ter za krepitev telesne odpornosti.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI
Gööck R. 1979. Gewürze und Krauter von A – Z” (V svetu začimb in dišav). Ljubljana, Založba Mladinska knjiga in HP Droga Portorož: 167 str.
Kreft S., Lunder M. 2011. Rastlinski pripravki pri infekcijah urogenitalnega trakta. Farmacevtski vestnik, 62: 87-95
Lončar S., Topolovec S., Kočevar Fetah M., Baćac N. 2011. Ščepec Rešitev –  Zamolčane zdravilne moči začimb. Ljubljana, Založba Svetovanje Aleš Pevc: 415 str.
Toplak Galle K. 2015. Zdravilne rastline na Slovenskem. Ljubljana, Založba Mladinska knjiga: 202-203

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem