Pestra ponudba praznične hrane, ki ima privlačen izgled, vonj in okus, še poveča našo željo po hrani. Po drugi strani pa lahko prehrana med prazniki vpliva tudi na povečanje telesne teže, na račun maščobe in za piko na i imamo še slabo vest. Glavni cilj med prazniki je, da poskušamo vsak obilnejši praznični obrok uravnotežiti z ostalimi obroki v dnevu, ki naj bodo bolj skromni in z več zelenjave ali sadja.

Spodaj smo za vas zbrali nekaj prehranskih trikov, da do povečanja telesne teže ne bi prišlo in kako se spopasti z novoletnimi zaobljubami.

Seveda ne bomo govorili o tem, kako se je potrebno izogibati vsej dobri hrani na praznični mizi, ampak o tem kako uravnotežiti le-to. V obroke vključujte veliko zelenjave, saj boste s tem pridobili na volumnu in boste prej siti. Za zelenjavo pa vemo, da ima nizko energijsko vrednost.

Na primer ob božični večerji poleg vseh dobrot na krožnik umestimo še nekaj zelenjave, zaradi zgoraj omenjenih pozitivnih plati le-te. Po tem ali pa kakšen dan po prazničnem kosilu/večerji bodimo fizično aktivni, lahko se odpravimo na daljši sprehod ali v hribe, naredimo trening v fitnesu, gremo po stopnicah namesto z dvigalom, lahko naredimo tudi krajši trening doma in tako dalje. Ostanimo enako aktivni kot prej ali celo še več, če gre. Pri večerji lahko uporabite manjše krožnike ali pa si na krožnik naložite manjše količine hrane.

Ne mučite se s tem, da bi se v celoti odpovedali svoji priljubljeni hrani. Ta oblika namreč utegne povzročiti prav nasproten učinek. Dovolite si jesti najljubšo hrano in v njej uživati ter ob tem upoštevajte pravilo zmernosti. Zavedajte se, da ni konec sveta, če si kdaj privoščimo nekaj kar ni najbolj optimalno za zdravje. Ključ se skriva v pravilu zmernosti in zavedanju.

Kaj pa prehrana po praznikih in novoletne zaobljube?

Priporočamo vam, da se ne tehtajte prvi dan po praznikih, saj telo zaradi večje količine soli in sladkorja v sebi zadrži nekaj več vode, to je lahko med drugim tudi razlog za višjo številko na tehtnici. 

Priporočamo vam, da s tehtanjem počakate vsaj par dni po praznikih. Pa tudi zelo pomembno je vedeti, da se zaradi enega ”nezdravega” obroka še ne boste zredili, prav tako pa tudi zaradi enega ”zdravega” obroka ne boste shujšali.

Kar se pa tiče novoletnih zaobljub je pa tako, velikokrat si zadamo previsoke cilje, ki so težje dosegljivi in zato na poti do tja izgubimo voljo in motivacijo. Boljše je, če si zadamo manjši lažje dosegljiv cilj in ko ga osvojimo, si nato zastavimo zopet nov cilj. Saj veste kako pravijo, počasi se daleč pride in pa vztrajnost je lepa čednost.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


  • Piščančja tortilja
  • Toskanski piščanec
  • Natrgana govedina
  • BBQ piščanec
  • Goveja tortilja

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem