Spanje je eden izmed najpomembnejših dejavnikov za naše zdravje in dobro počutje. V povprečju ljudje potrebujemo med 7 in 9 urami kvalitetnega spanca vsako noč, da naše telo lahko obnovi svoje funkcije. Toda mnogi ljudje se soočajo s težavami pri kvaliteti spanca, kar lahko vodi do resnih zdravstvenih težav, kot so utrujenost, izguba koncentracije, povečano tveganje za bolezni srca in ožilja ter slabo razpoloženje…

Zakaj je spanje tako pomembno? Med spanjem se naše telo ukvarja z regeneracijo telesnih funkcij, vključno z delovanjem srca in ožilja, ravnotežjem hormonov in izgradnjo mišic. 

Glede na fiziološke in nevrološke značilnosti v grobem delimo spanje na dve obdobji: spanje REM (ang. Rapid Eyes Movement, hitro premikanje očes) ter spanje NREM (ang. Non-Rapid Eye Movement, ne-hitro premikanje očes).

Kvaliteta spanca je zelo pomemben dejavnik. Če se zbudite utrujeni in ne spočiti, potem to pomeni, da vaš spanec ni bil dovolj kvaliteten. Nekatere stvari, ki lahko vplivajo na kvaliteto spanca so: neugodne spalne navade, kot na primer gledanje televizije pred spanjem, uporaba elektronskih naprav pred spanjem, pitje kofeina ali alkohola pred spanjem, in neugodna spalna okolica (zelo pogosta dejavnika le- te sta svetloba in hrup).

Funny Man Sleeping Drawing Illustrations, Royalty-Free Vector Graphics &  Clip Art - iStock

Spodaj so naštete strategije za izboljšanje kvalitete spanca:

  • Redna ura spanja: Poskušajte zaspati in se zbuditi ob enaki uri vsak dan, tudi čez vikend.
  • Spalna rutina: Ustvarite si enostavno spalno rutino, ki vključuje dejavnosti, kot so branje, meditacija ali poslušanje sproščujoče glasbe pred spanjem, da boste pripravljeni na spanec.
  • Brez elektronskih naprav: Izogibajte se uporabi elektronskih naprav, kot so telefon, računalnik in televizija, vsaj pol ure pred spanjem.
  • Primerno okolje: Poskrbite za udobne in temne spalne prostore, z zatemnjenimi okni in udobnimi posteljami.
  • Fizična aktivnost: Redna fizična aktivnost lahko pomaga izboljšati kvaliteto spanca. Vendar, se ne priporoča intenzivna vadba nekaj ur pred spanjem.
  • Prehrana: Pred spanjem se izogibajte obilnejšim obrokom, kofeina in alkohola, saj lahko motijo vaš spanec.

V končni fazi je ključnega pomena, da poslušate svoje telo in ugotovite, kaj deluje za vas in kaj ne. Morda boste morali poskusiti različne strategije, da boste našli tisto, ki vam najbolj ustreza. Z rednim vzdrževanjem ustrezne količine in kvalitete spanca, boste lahko izboljšali svoje zdravje in počutje. Telo vam bo hvaležno!

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI 
American Academy of Sleep Medicine. 2005. International classification of sleep disorders, revised: Diagnostic and coding manual. Chicago, Illinois: American Academy of Sleep Medicine.
Barnes C. M. 2012. Working in our sleep: Sleep and self-regulation in organizations. Organizational psychology review, 2,3: 234–257.
Engle-Friedman M., Riela S., Golan R., Ventuneac A. M., Davis C. M., Jefferson A., Major D. 2003. The effect of sleep loss on next day effort. Journal of Sleep Research, 12: 113–124.

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem