Holesterol je maščobi podobna snov, ki se nahaja v vsaki celici, saj je sestavni del celičnih membran. Najdemo ga tudi v živčnem tkivu in žolču. Potreben je za nastanek nekaterih pomembnih hormonov in vitamina D.

Poznamo dve vrsti holesterola:

  • LDL (low density lipoproteins): Lipoproteini majhne gostote, ki vsebujejo beljakovine in veliko holesterola. Poimenujemo ga tudi slab ter škodljiv holesterol, saj se lahko začne kopičiti v žilni steni in jo s tem oži.
  • HDL (high density lipoproteins): Lipoproteini velike gostote, pri katerih prevladuje beljakovinski del. Tega imenujemo dobri, koristni in zaščitni holesterol.

Priporočljivo je, da imamo škodljivega holesterola LDL v krvi čim manj, holesterola HDL pa čim več, saj se tako zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Kaj pa holesterol in prehrana?

Zdrava hrana mora vsebovati čim manj nasičenih maščobnih kislin ter čim več zelenjave, sadja in prehranske vlaknine. Taka prehrana zmanjšuje vsebnost maščob v krvi in s tem ščiti žile. 

Dokazano je, da imajo določene omega-3 maščobne kisline pozitiven vpliv na telo. Z ugodnimi učinki na človeško telo povezujemo predvsem EPK in DHK, katere so prisotne predvsem v morski hrani in ribah.

Kaj se zgodi, ko prehrana ni dovolj?

Zavedati se moramo, da ob resnejšem povišanju holesterola v krvi, samo s prehrano ne bo šlo. V kolikor zdravnik presodi, da prehrana ne bo dovolj, so na vrsti zdravila, ki vam pri tem lahko pomagajo priti do normalnih vrednosti.

Zdravljenje z zdravo prehrano in rednim gibanjem naj traja vsaj 6 mesecev, preden se odločimo za zdravljenje z zdravili. Ob zdravilih je seveda zelo priporočljivo še vedno paziti na prehrano in zadostno telesno aktivnost.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


  • Brancin na žaru M
  • Brancin na žaru
  • Curry z gamberi
  • Chilli con veggie

VIRI
Mahmood L. 2015. Nonpharmacological cholesterol-lowering approach: Managing cholesterol naturally. Chrismed Journal of health and research, 2, 3: 193-198
Poličnik R. 2018. Zdrava prehrana: Priročnik za izvajalce v zdravstvenih domovih. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 111 str.
Širca Čampa A. 2009. Ali res jeste zdravo? Dietna navodila za bolnike z zvišano vrednostjo holesterola; tedenska jedilnika za bolnike in bolnice. Ljubljana, Lek: 7 str.

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem