Ste že slišali za trditev: “Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva“? Verjetno ste in se sprašujete ali je to res ali ne? Tukaj vam moramo razkriti, da gre še za enega od popularnih prehranskih mitov. Še vedno pa je zajtrk ravno tako pomemben obrok, kakor vsi ostali.

Nekateri sicer trdijo, da je zajtrk ključnega pomena za zagotavljanje energije in hranilnih snovi za začetek dneva ter za uravnavanje apetita in telesne mase, medtem ko drugi pravijo, da je pomembno, da zaužijemo uravnotežene obroke skozi celoten dan, ne glede na to, kdaj jih pojemo.

Vsekakor pa je zajtrk pomemben obrok, saj nam lahko pomaga, da zaužijemo dovolj hranil in energije, ki jih potrebujemo za optimalno delovanje telesa. Poleg tega, lahko dober zajtrk pomaga tudi pri izboljšanju razpoloženja in produktivnosti.

Vendar pa ni nujno, da zajtrk deluje za vsakogar in za vsako situacijo. Nekateri ljudje morda ne bodo lačni zjutraj in se bodo bolje počutili, če preskočijo zajtrk, medtem, ko bodo drugi morda raje jedli kasneje dopoldan ali celo opoldne. Pomembno je, da poslušate svoje telo in se odločite za prehranjevanje, ki vam najbolj ustreza.

Nekaterim lahko zajtrk pomaga ravno zato, ker če v prvi polovici dneva pojedo neko količino hrane, lažje kontrolirajo lakoto naprej v preostanku dneva. Torej, manj napadov lakote, manj prigrizkov čez dan in tako dalje. Posledično lahko zaužijejo manjšo količino hrane čez dan, kar lahko pomaga pri hujšanju ali ohranjanju telesne mase (odvisno od cilja).

Torej, zajtrk ni nujen – sploh za ljudi, katerim jutranji obrok ne ustreza. Če dobro funkcionirate brez zajtrka, vam ga ni treba jesti. Jejte takrat, ko vam to telo pove.

V kolikor spadate v skupino ljudi, ki radi zajtrkujejo pa si poglejmo kakšen naj bi bil optimalni zajtrk. Poskrbite, da zaužijete dovolj beljakovin (jogurt, jajca, piščančja prsa, mleko), ki vam bodo podaljšale občutek sitosti, nekaj vlaknin in antioksidantov (npr. jagodičevje in ostalo sadje, lahko tudi različna zelenjava) ter vir ogljikovih hidratov (npr. polnozrnat kruh/toast, ovseni kosmiči) za energijo in odličen začetek dneva. Za piko na i pa lahko dodate še nekaj malega kvalitetnih maščob (npr. oreščki, semena, jajca pecite na olivnem olju). 

Če pa nimate več idej za zdrav in okusen zajtrk, pa si preberite naš blog.

Nina Berglez, mag. inž. živ.

Leave a Reply

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem