Poletje je pred vrati, z njim pa tudi vroči in dolgi dnevi. Zato smo za vas spodaj pripravili nekaj idej za zdrave poletne prigrizke. Lahki obroki in precej preprosti za pripravo.
Sadna solata: Narežite sveže sadje, kot so jagode, ananas, grozdje, melona, lubenica, kivi, mango in druge priljubljene sadne vrste. Dodajte nekaj sveže stisnjenega limoninega/limetinega soka ali mete za osvežilen okus.
Humus in zelenjava: Pripravite domač humus ali kupite že pripravljeno različico ter ga postrezite s koščki sveže zelenjave, kot so korenje, paprika, kumara ali zelena. Humus je bogat s proteini in vlakninami, zelenjava pa doda hrustljavost.
Avokadov toast: Popečite rezine polnozrnatega kruha in jih namažite z zrelim avokadom. Dodajte malo limoninega soka, soli in popra po okusu. Lahko dodate tudi češnjeve paradižnike, svežo baziliko ali na drobno narezano čebulo.
Grški jogurt z svežim sadjem: Postrezite grški jogurt s svežimi jagodami, malinami, borovnicami ali grozdjem. Dodate lahko malo medu za slajši okus.
Bananine in ovsene palačinke: Zmečkajte zrelo banano in jo zmešajte z malo ovsenih kosmičev. Oblikujte mešanico v palačinke in jih specite na ponvi. Postrezite s prelivom iz jogurta, medu in izbranega sadja.
Smoothie: Pripravite osvežujoč smoothie, tako da zmešate zamrznjeno sadje, kot so borovnice, maline, mango ali banana, z tekočino, kot je katerokoli rastlinsko mleko, kokosova voda ali jogurt. Dodate lahko malo zelenolistne zelenjave, kot sta špinača ali blitva.
Solata s kvinojo: Skuhajte kvinojo po navodilih na embalaži in jo ohladite. Dodajte nasekljano zelenjavo, kot so kumara, paprika, paradižnik, mlada čebula in svež peteršilj. Začinite z limoninim sokom, olivnim oljem, soljo in poprom.
Začinjene kokice: Namesto mastnih prigrizkov pripravite zdrave kokice doma. Dodajte različne začimbe, kot so kurkuma, paprika v prahu, cimet ali bazilika, da jim dodate raznolik okus.
Jogurtove ledene palčke: Zmešajte grški jogurt z malo medu ter dodajte narezano sveže sadje po izbiri. Nato mešanico prelijte v kalupe za ledene palčke in zamrznite, dokler se ne strdijo.
Nina Berglez, mag. inž. živ.