Izotonični napitki so postali priljubljena izbira med športniki in rekreativci, ki se ukvarjajo z intenzivno telesno aktivnostjo. Ti osvežilni napitki so zasnovani tako, da telesu zagotavljajo hitro hidracijo, elektrolite in ogljikove hidrate, kar je ključno za vzdrževanje ravnotežja med vadbo in okrevanjem.

Kaj so izotonični napitki?

Izotonični napitki so vrsta športnih pijač, ki imajo osnovno lastnost osmolarnost. Izotonični napitki so zasnovani tako, da imajo podobno osmolarnost kot kri, kar omogoča hitro absorpcijo in prebavo tekočine v telesu. To posledično omogoča hitro hidracijo in zagotavlja potrebno energijo med vadbo.

Kaj so prednosti izotoničnih napitkov?

Hidracija: Med intenzivno telesno aktivnostjo se telo močno poti, kar vodi do izgube tekočine in elektrolitov. Izotonični napitki pomagajo nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite.

Nadomestitev elektrolitov: Pri znojenju se izgubljajo tudi elektroliti. Pomanjkanje elektrolitov lahko vodi do utrujenosti in slabega počutja. Izotonični napitki vsebujejo ravno pravšnjo količino elektrolitov, ki pomagajo obnoviti ravnovesje v telesu.

Energijska podpora: Izotonični napitki vsebujejo tudi ogljikove hidrate v optimalni koncentraciji, kar zagotavlja telesu takojšen vir energije med vadbo. To pomaga preprečiti izčrpanost in pripomore k daljši vzdržljivosti.

Hitra absorpcija: Zaradi prilagojene osmolarnosti se izotonični napitki hitro absorbirajo in prebavljajo, kar pomeni, da telesu hitro zagotovijo potrebne snovi med vadbo.

Okrevanje po vadbi: Uživanje izotoničnih napitkov po vadbi pomaga pri obnovi glikogenskih zalog (glavni vir energije za mišice) in pomaga telesu okrevati po intenzivni telesni aktivnosti.

Če povzamemo, izotonični napitki so učinkovito orodje za vzdrževanje hidracije, elektrolitov in energije med vadbo ter za pospeševanje okrevanja po vadbi. S pravilno uporabo lahko izboljšate svoje športne rezultate, zmanjšate možnost dehidracije in izboljšate svoje počutje med telesno aktivnostjo.

Nina Berglez, mag. inž. živ.

VIRI

Poličnik R. 2018. Zdrava prehrana – Priročnik za izvajalce v zdravstvenih domovih. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 111 str.

Rotovnik-Kozjek N., Knap B., Mlakar-Mastnak D. 2015. Priročnik klinične športne prehrane. Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije, ZŠZ: 75 str.