KOFEIN

KOFEIN

Kofein je naravno prisotna kemijska spojina v nekaterih rastlinskih virih kot je kava, kakav, čajevec, guarana in kola. Dodaja se v različna živilka kot je pecivo, sladoledi, sladkariji in kole, v veliki meri pa je prisoten tudi v tako imenovanih…

 IDEJE ZA ZDRAV IN OKUSEN ZAJTRK

IDEJE ZA ZDRAV IN OKUSEN ZAJTRK

Bi radi zdravo zajtrkovali pa nimate časa? Bi radi dobro jedli pa nimate idej? Za vas smo pripravili nekaj idej, kako si na hitro pripraviti zdrav in okusen zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo za uspešen dan. KRUHKI Z…

 SUPERŽIVILA

SUPERŽIVILA

Superživila so živila, ki imajo hranilne snovi in nas varujejo pred boleznimi. Gre za živila, ki so bogata z vitamini, minerali, antioksidanti in esencialnimi maščobami. Najbolj znana tako imenovana superživila so: goji jagode, maca, chia semena, konopljina semena, alge (spirulina,…

 PREHRANSKA DOPOLNILA

PREHRANSKA DOPOLNILA

Prehranska dopolnila so živila, ki dopolnjujejo običajno prehrano posameznika. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil s hranilnim ali fiziološkim učinkom in so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah. Prehranska dopolnila se dajejo v…

 KAJ SO GSO?

KAJ SO GSO?

GSO so gensko spremenjeni organizmi in so živi organizmi, pri katerih je genski zapis oz. DNK umetno spremenjen. Genetsko spremenjeni organizem je organizem, v katerem je z uporabo sodobnih metod genetskega inženiringa vnesen točno določen gen za točno določeno lastnost…

 PREHRANA STAROSTNIKOV

PREHRANA STAROSTNIKOV

Uravnotežena prehrana ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja pri starejših odraslih. S starostjo se znižujejo potrebe po energiji, medtem ko naraščajo potrebe po nekaterih hranilih. Med starejše odrasle prištevamo ljudi, ki so starejši od 65 let. Tekom staranja se spreminja…

 VEGANSTVO

VEGANSTVO

Veganstvo je način prehranjevanja pri katerem se posamezniki izogibajo vsem živilom živalskega izvora – torej mesu in mesnim izdelkom ter jajcem, mleku, mlečnim izdelkom, običajno pa tudi medu in podobno. Živila rastlinskega izvora so pogosto manj energetsko bogata kot živalska,…

 ADITIVI V PREHRANI

ADITIVI V PREHRANI

Aditivi so snovi ali mešanice snovi, ki se ne uživajo kot samostojno živilo, vendar se dodajajo živilom med postopki predelave, obdelave, transporta oz. pri hrambi, še posebej ko se uporabljajo zaradi zagotavljanja varnosti živil. Uporaba aditivov je omogočila, da danes…

0
0
Vaša košarica
Vaša košarica je praznaNadaljuj z nakupovanjem