Sadni sokovi so že dolgo del naše prehrane in prinašajo nekatere koristi za naše zdravje. Tradicionalno so bili sokovi pridobljeni z različnimi postopki, kjer se uporablja višja temperatura, kar pa lahko zmanjša njihovo hranilno vrednost in ima vpliv na slabše senzorične lastnosti.

V zadnjih letih pa se je začela uporabljati tehnologija High Pressure Processing (HPP) oz. tehnologija z uporabo visokega tlaka in s tem prinesla veliko izboljšav na področju pridelave sadnih sokov. Ta inovativna metoda omogoča pridobivanje hladno stiskanih sadnih sokov, ki ohranjajo večino hranil in okusa svežega sadja

V tem članku bomo raziskali, kako deluje tehnologija HPP in zakaj so hladno stisnjeni sokovi tako priljubljeni.

Kako deluje tehnologija High Pressure Processing (HPP)?

HPP je postopek, pri katerem se sadni sokovi izpostavijo visokemu tlaku. Ta tlak je veliko višji, v primerjavi s postopkom tradicionalne pasterizacije. HPP metoda ne vključuje višjih temperatur. Sok je zaprt v posebnih komorah in se nato izpostavi višjemu tlaku. Ta proces traja le nekaj minut.

C:\Users\Nina\Downloads\IMG-5820.jpg

Dve glavni značilnosti HPP metode:

  1. Inaktivacija mikroorganizmov: Visok tlak uniči mikroorganizme v sadnih sokovih, kar omogoča podaljšanje roka uporabnosti ter varnost živila in to brez potrebe po segrevanju. To da ne uporabljamo višjih temperatur je velika prednost, kar se tiče ohranjanja svežega okusa in arome ter ohranjanje hranilne vrednosti.
  1. Ohranjanje hranil: HPP ohranja hranila v sadnem soku tako, da preprečuje njihovo razgradnjo zaradi toplote. To pomeni, da hladno stiskani sokovi, pridobljeni s HPP, vsebujejo več vitaminov, mineralov in antioksidantov kot tradicionalno obdelani sokovi.

Torej, zakaj so sadni sokovi pridobljeni s HPP metodo tako priljubljeni?

  • Boljši okus: Ker se sok ne segreva, ohranja svež in naraven okus sadja.
  • Več hranil: HPP ohranja večino hranil v soku, ker se pri tem ne uporablja višjih temperatur, ki bi zmanjšale vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov.
  • Podaljšan rok uporabnosti: Sokovi pridobljeni s HPP imajo daljši rok uporabnosti, brez potrebe po dodajanju konzervansov.
  • Boljša varnost: HPP uniči mikroorganizme, kar zmanjšuje tveganje za kakršnekoli zastrupitve.
  • Manjši vpliv na okolje: Ker ni potrebno segrevanje, je poraba energije pri HPP manjša v primerjavi s tradicionalnimi postopki pasterizacije.
  • Boljše se ohrani barva in aroma sokov: Tehnologija HPP ne le da ohranja hranilno vrednost, ampak tudi barvo in aromo sadnih sokov.

Hladno stisnjeni sadni sokovi, pridobljeni s tehnologijo High Pressure Processing, so prav zares revolucionarni izdelek na trgu sokov. Njihova sposobnost ohranjanja svežega okusa in hranilne vrednosti brez segrevanja je prinesla številne prednosti za potrošnike. 

Prav zaradi vseh teh pozitivnih lastnosti, smo se pri nas odločili, da vam takšne sokove ponudimo tudi mi. Več informacij lahko najdete na naši spletni strani.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI

EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ Panel). 2022. Scientific opinion: The efficacy and safety of high-pressure processing of food. EFSA Journal, 20, 3: 7128 (https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.7128)

MACÈ. RAW, HEALTHY, DELICIOUS (https://www.macefruit.com/files/Mace-Catalog/samples/CATALOGO-2023-MACE-web.pdf)