Eden od problemov, ki se pojavi pri prehranjevanju na delovnem mestu je pomanjkanje časa. Velikokrat se zgodi, da zaradi natrpanih urnikov pozabimo jesti ali pa zelo hitro pojemo nekaj, kar ni najbolj uravnoteženo. Takšnih situacij naj bo čim manj.

Pomembno je tudi, da se izogibamo prenajedanju. Ko pojemo preveč, se počutimo utrujeni in manj produktivni. Zato je pomembno, da jemo v manjših obrokih in da se držimo načela “manj in pogosteje“.

Druga težava pri prehranjevanju na delovnem mestu je dostop do zdrave malice. Velikokrat je na voljo le “hitra prehrana”, ki vsebuje veliko sladkorja in maščob. Če delamo v pisarni ali drugem zaprtem prostoru, kjer ni dostopa do uravnotežene prehrane, je zelo priporočljivo, da si malico prinesemo s seboj, ki jo pojemo med delom ali pa si kar naročimo zdrav uravnotežen obrok. Med drugim, pa so tudi Perfect Meals obroki odlična izbira za kakovostno in uravnoteženo malico.

Če smo po malici še vedno lačni si lahko s seboj prinesemo tudi različne prigrizke. To so lahko sadje, oreščki, jogurti ali drugi prigrizki, ki so bogati s hranili in nas bodo nasitili. To so živila, ki so enostavna za pripravo in imajo dolg rok trajanja. S tem se izognemo hitri hrani in poskrbimo za to, da telesu zagotovimo vse potrebne hranilne snovi.

Vsekakor pa je pomembno, da se v splošnem prehranjujemo uravnoteženo. To pomeni, da v našo prehrano vključujemo različne vrste živil, kot so žita, sadje, zelenjava, mlečni izdelki, meso in ribe. S tem zagotovimo telesu vse potrebne hranilne snovi in se izognemo nezdravim prehranjevalnim navadam. Poleg tega, pa ne smemo pozabiti na zadosten vnos tekočine (voda, nesladkana limonada, nesladkani čaji, mineralna voda itd.).

Nina Berglez, mag. inž. živ.

VIRI
Poličnik R., Belović B. 2017. Prehrana na delovnem mestu; Zdrava prehrana na delovnem mestu za vsak dan. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 58 str.