Sladkor ali saharoza je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov. Saharoza je disaharid, kar pomeni, da je sestavljena iz dveh molekul sladkorja in spada med enostavne ogljikove hidrate. Sladkor je pogosto dodan predelanim živilom, z namenom sladkanja in reguliranja drugih tehnoloških lastnosti. V nekaterih živilih pa je sladkor že naravno prisoten v živilu.

Tokrat bomo pogledali kako lahko sladkor nadomestimo z različnimi alternativami sladkorju. V tem blogu bomo pregledali nekaj najboljših alternativ za sladkor in kako jih uporabiti v svoji prehrani. 

  1. Stevia

Stevia je rastlina, ki je doma v Južni Ameriki. Stevia je primerna za ljudi, ki želijo zmanjšati vnos kalorij, saj jih praktično nima. Stevia se najpogosteje prodaja v obliki prahu ali tekočine. Lahko se dodaja tudi v sladice.

  1. Med

Med je sladka viskozna tekočina, ki vsebuje veliko hranilnih snovi, kot so vitamini in minerali ter antioksidante, ki pomagajo pri boju proti prostim radikalom. Med je potrebno še vedno uporabljati zmerno.

  1. Agavin sirup

Agavin sirup je sladek sirup, ki ga pridobivajo iz agave, ki mora biti stara najmanj sedem let, da lahko iz stržena pridobijo sok.  Agavin sirup se najpogosteje uporablja kot nadomestek za sladkor v peki.

  1. Kokosov sladkor

Kokosov sladkor je sladkorni nadomestek, ki vsebuje veliko mineralov, kot so železo, cink, magnezij in kalij, ter ima nižji glikemični indeks kot sladkor. Kokosov sladkor se najpogosteje uporablja kot nadomestek za rjavi sladkor.

  1. Jabolčni pire

Jabolčni pire je naravno sladilo, ki se uporablja kot nadomestek za sladkor v peki in kuhanju. Jabolčni pire je zelo preprosto pripraviti, poleg sladkastega okusa pa vsebuje še nekaj prehranskih vlaknin.

  1. Eritritol

Eritritol je priljubljen sladkorni alkohol. Eritritol ima pomembno prednost v primerjavi z drugimi sladkornimi alkoholi, saj ne povzroča neprijetnosti v trebuhu ali črevesju. Približno 90 % eritritola se namreč absorbira v tankem črevesju, preostanek pa izločijo ledvice.

  1. Suho sadje

Presne sladice so velikokrat sladkane le z dodatkom datljeve paste, zmletih rozin, fig ali marelic. Suho sadje je zaradi velike vsebnosti hranil zagotovo boljša, a še vedno energijsko bogata alternativa belemu sladkorju.

  1. Javorjev sirup

Je gosta, sladka tekočina, ki nastane s kuhanjem drevesnega soka različnih sort javorja. Vsebuje nekaj mineralov in antioksidantov. Ima nižjo energijsko vrednost od drugih primerljivih izdelkov. Sestavljen je pretežno iz disaharida saharoze.

Nina Berglez, mag. inž. živ.

VIRI
D-A-CH. 2004. Referenčne vrednosti za vnos hranil. 1. ed. 214 str.
D-A-CH. 2015. Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. (https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/)
Fidler Mis N. in sod. 2014. Consumption of sugar-sweetened beverages (SSB) among Slovenian adolescents, pregnant and lactating women, poster
Poličnik R. 2018. Zdrava prehrana: Priročnik za izvajalce v zdravstvenih domovih. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 17-18, 35-36
Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. 2020. Dop. izd. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 10 str. (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf)
Wang Y.C., Bleich S.N., Gortmaker S.L. 2008. Increasing caloric contribution from sugar-sweetened beverages and 100% fruit juices among US children and adolescents, 1988-2004. Pediatrics, 121, 6: e1604-14