Si že kdaj slišal/a za funkcionalna živila? Kaj sploh so funkcionalna živila?

Funkcionalna živila so tista, ki so jim preko raziskav o rednem uživanju, dokazali koristen vpliv na eno ali več ciljnih funkcij v telesu, na način, ki izboljša zdravje in počutje ali zmanjšuje tveganje za bolezni.

Za lažjo predstavo kaj sploh so funkcionalna živila, navedimo nekaj primerov:

  • Mleko obogateno z vitaminom D ali omega-3
  • Probiotični jogurt
  • Jajca obogatena z omega-3
  • Olje obogateno z vitaminom E
  • Proteinski puding
  • Yakult
  • Kosmiči za zajtrk obogateni z vitamini in minerali
  • Mleko brez laktoze
  • Margarina z dodanimi rastlinskimi steroli
  • Energijska ploščica z več prehranske vlaknine
  • Moka z dodanimi beta-glukani

Večina funkcionalnih proizvodov spada med tipična živila, ki jih vsakodnevno uživamo in imajo določeno vlogo in mesto v prehrani.

Na splošno lahko rečemo, da med funkcionalna živila spadajo vsa živila  z dodatkom antioksidantov, vitaminov, mineralov, probiotikov, prebiotikov in simbiotikov. Prav tako med njih spadajo še živila z manj ali brez maščob, holesterola, soli ali sladkorja…

Funkcionalna živila pravzaprav niso nič posebnega. Vsekakor so zanimiva popestritev pri običajni prehrani. Niso ravno nujno potrebna, so pa zagotovo prijeten ter koristen dodatek v prehrani.

Na tej točki moramo nujno omeniti, da funkcionalna živila niso nadomestek za neuravnoteženo ter enolično prehrano.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI

Interno študijsko gradivo. 2018. Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo.