Športniki pri svojem delu sledijo nekaterim preprostim priporočilom, katera jim omogočajo doseganje najboljših rezultatov. Tudi če nimate namena postati vrhunski športnik, vam bodo naslednji nasveti verjetno prišli prav pri rekreativnih aktivnostih, pa tudi v vsakdanjem življenju. Spoznajte torej 10 najboljših navad športnikov, ki bi se jih lahko držali vsi.

  1. MEAL PREP

Meal prep je kratica za “meal preparation” ali “priprava obrokov”. Gre za koncept načrtovanja, priprave in vnaprej pakiranja obrokov za več dni v naprej. Namen meal prepa je olajšati prehranjevanje, prihraniti čas in denar ter omogočiti bolj zdravo in uravnoteženo prehrano. Pri meal prepu se običajno izbere določen dan v tednu, ko se pripravi večja količina hrane, ki se nato razdeli v manjše obroke in shranjuje v posodah ali embalaži. To omogoča, da imate obroke pripravljene vnaprej in jih lahko enostavno vzamete s seboj na delo, šolo ali kamor koli drugam.

  1. URAVNOTEŽENA PREHRANA

Z načrtovanim meal prepom lahko nadzirate vsebnost hranil in se osredotočite na zdrave in uravnotežene obroke. Tako se izognete hitri prehrani ali nezdravim prigrizkom.

  1. ZADOSTEN SPANEC

Spanec je čas, v katerem naše telo regenerira mišice, uravnoteži hormonsko stanje našega organizma ter osveži naše misli in um. Dandanes je naša povsem naravna potreba po zadostni količini spanja žal prepogosto spregledana, saj smo preobremenjeni s številnimi aktivnostmi in obveznostmi, zaradi česar nam preprosto zmanjka časa za nočni počitek. Priporoča se, da hodite spat vsak večer ob isti uri, pa tudi zjutraj vedno vstanete ob enakem času. Vaš organizem vam bo hvaležen, kar boste opazili tudi sami.

  1. ZADOSTNA KOLIČINA PIJAČE

Optimalno delovanje vašega organizma je odvisno tudi od tega, ali je telo primerno preskrbljeno z zadostno količino tekočine. Če je vaše telo dehidrirano, vas bodo najverjetneje doleteli številni stranski učinki, kot so glavobol, slabo počutje, utrujenost in podobno. Temu se lahko izognete na preprost način. Vsak dan spijte vsaj osem kozarcev vode, v času visokih temperatur ali intenzivne športne aktivnosti pa ne pozabite še dodatno nadomestiti izgubljene tekočine.

  1. REDNA VADBA IN TRENINGI

Športniki se posvečajo redni vadbi in treningom. Redna telesna aktivnost je ključna za razvoj in ohranjanje telesne pripravljenosti ter izboljšanje športnih sposobnosti. Športniki s časom razvijejo disciplino in so vztrajni. To vključuje doslednost pri treningih, upoštevanje navodil trenerjev ter strukturiran urnik.

  1. MENTALNA PRIPRAVA

Uspešni športniki se ukvarjajo tudi z mentalno pripravo, kot je vizualizacija uspeha, pozitivno razmišljanje in uporaba tehnik sproščanja. Skrb za mentalno zdravje je ključna za dosego rezultatov.

  1. POSTAVLJANJE CILJEV

Športniki si postavljajo realne in dosegljive cilje, tako kratkoročne kot dolgoročne. Jasni cilji jim pomagajo ohraniti motivacijo in fokus na svoji poti.

  1. ANALIZA IN PRILAGAJANJE

Športniki pogosto analizirajo svoja tekmovanja, preučujejo strategije in tehnike ter se prilagajajo na podlagi teh spoznanj. Sprejemajo povratne informacije in se nenehno učijo iz svojih izkušenj.

  1. SKRB ZA POŠKODBE

Športniki se zavedajo tveganj poškodb in se zato ukvarjajo s preventivo ter skrbijo za pravilno ogrevanje, ohlajanje in rehabilitacijo po poškodbah.

  1. TIMSKO DELO

Športniki v ekipnih športih se učijo sodelovati in komunicirati z drugimi člani ekipe. Zavedajo se pomembnosti podpore in zaupanja med soigralci ter trenerji.

Nina Berglez, mag. inž. živ.