Rok uporabnosti živila je čas, v katerem pod navedenimi skladiščnimi pogoji živilo ohrani svojo optimalno varnost in kakovost. Vendar pa se ljudje pogosto sprašujejo, ali je mogoče živila uporabiti tudi po preteku roka uporabnosti, ali pa je to nevarno za zdravje?

Kvarjenje živil je naraven proces pri katerem se s časom živilom poslabšajo organoleptične lastnosti kot so videz, barva, vonj, okus, in konsistenca, lahko se zmanjša hranilna vrednost in poveča verjetnost za tveganje glede varnosti živil.

Določanje roka uporabnosti in ustrezno označevanje svojih izdelkov je del odgovornosti proizvajalcev živil. Označevanje izdelka vključuje tudi pogoje shranjevanja in ravnanja z izdelkom, z namenom, da ohrani svoj rok uporabnosti, npr. »Po odprtju hraniti v hladilniku« ali »Hraniti v suhem in temnem prostoru«.

Poznate razliko med “porabiti do” in “uporabno najmanj do”?

Datum minimalne trajnosti je na živilu označen z besedami “uporabno najmanj do.” S takšno navedbo so označena živila z dolgim rokom uporabe, ki so predpakirana in predelana. Prodajajo se na policah na sobni temperaturi (konzerve, različne moke, kaše, riž, suhe testenine, suho sadje, kompoti, brezalkoholne pijače in napitki, nekateri trdi in poltrdi siri, trajno mleko) ali v zamrzovalnikih (zamrznjeno sadje in zelenjava ter druga, globoko zamrznjena živila). Ob pravilnih pogojih shranjevanja in uporabe, ki so navedeni na embalaži, so ti izdelki uporabni tudi po navedenem datumu uporabe, če se pravilno shranjujejo tudi po odprtju in uporabi doma.

Datum uporabe pa je na živilu označen z besedami “porabiti do” in tak izdelek ne sme biti v prodaji po preteku roka uporabnosti. Rok »porabiti do« je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže mleto meso, sveže solate… Če je živilo označeno z navedbo “porabiti do”, ga moramo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primeren za uživanje. Ko živilo, ki ima naveden datum »porabiti do« odprete, upoštevajte vsa morebitna navodila za shranjevanje in uporabo, kot je na primer »porabiti v treh dneh po odprtju«, ter ne pozabite, da je treba to živilo porabiti do navedenega datuma.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI

Milohnoja M., Komar M., Marinšek J., 1970. Higiena živil, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Veterinarski oddelek.

Poličnik R. 2018. Zdrava prehrana: Priročnik za izvajalce v zdravstvenih domovih. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 70