Na internetu lahko najdemo ogromno nepreverjenih in nezanesljivih informacij o prehrani. Večina jih je nedokazanih ali pa celo dokazano ne delujejo. Spodaj smo zbrali nekaj mitov o prehrani.

1.Vse kalorije so enakovredne: Vsi viri nimajo enake vrednosti in učinkov na naše zdravje. Gredo tudi skozi različne presnovne poti in imajo precej različne učinke.

2. Prehranska dopolnila nam pomagajo pri izgubi telesne teže:  Industrija prehranskih dopolnil je ogromna in se še povečuje. Zagotovo pa ta trditev ne drži. Ljudje podležejo marketingu in začno verjeti, da to res potrebujejo, resnica je pa daleč od tega. Prehranska stroka namreč priporoča (za zdravega odraslega človeka) le vitamin D v zimskih mesecih in omega 3, v kolikor ne jeste rib dvakrat na teden.

3. Ogljikovi hidrati redijo: To je eden izmed najslavnejših mitov v prehrani. Makrohranilo kot samo, nikoli ni razlog za prekomerno telesno težo. Nasprotno, je celo nujno za preživetje in normalno delovanje organizma. Razlog se skriva v previsokem energijskem vnosu skozi dan. Torej, to pomeni, da pojemo več kot porabimo.

4. Zajtrk je nujno potreben, če želimo shujšati: To absolutno ne drži. V kolikor vam zjutraj ni do hrane, se ne silite z zajtrkom. Glavni razlog zaradi katerega boste shujšali je kalorijski deficit. Kdaj jeste ni tako pomembno, sploh, če se vam hrana zjutraj upira.

5. Sadje redi: Joj, še en zelo znan mit. V sadju najdemo veliko prehranske vlaknine, kar zelo lepo pripomore k ohranjanju ravnovesja inzulina v krvi skupaj z naravno prisotnimi sladkorji v sadju.

6. Suhi ljudje so zdravi: Ni nujno! Res je da imajo ljudje s prekomerno telesno težo večje tveganje za nastanek različnih bolezni, vendar tudi suhi ljudje imajo lahko na splošno precej nezdrav življenjski slog. To ni merilo.

7. Gluten škoduje: Absolutno ne drži! Gluten je mešanica beljakovin in je prisoten v nekaterih žitih (pšenica, rž, oves, ječmen, pira, kamut in tritikala). Toda ali je gluten res škodljiv? Odgovor je ne, za veliko večino posameznikov je gluten popolnoma neškodljiv. Izjema so ljudje s celiakijo in nekateri posamezniki z alergijo na pšenico in sorodna žita.

8. Laktoza škoduje: Laktoza ali mlečni sladkor je disaharid, sestavljen iz dveh enostavnih sladkorjev – glukoze in galaktoze. Naravno je prisoten le v mleku in mlečnih izdelkih. Laktoza sama po sebi ne škoduje in v kolikor vam zdravnik ne diagnosticira laktozne intolerance ni popolnoma nobene potrebe za izključitev le-te iz prehrane (seveda si diagnoze tudi ne postavimo kar sami).

9. Razstrupljanje telesa: Razstrupljevalne ali »detox« diete so že nekaj časa popularno sredstvo za hujšanje, ki hkrati obljublja, da se bomo poleg odvečnih kilogramov pospešeno znebili še v telesu nakopičenih strupov. Poleg tega, je na tržišču še kopica prehranskih dopolnil, ki obljubljajo detoksifikacijo, čeprav nobeno izmed teh ne pove, za kakšne strupe deluje, še manj, kako. In čeprav se sliši mikavno, da lahko samo v nekaj dneh ali tednih iz telesa »odplaknemo« vse, kar smo z leti nezdravega življenjskega sloga vnesli v telo, naše telo žal ne deluje na tak način.

10. Superživila: Izraz »superhrana« je sicer povsem tržna skovanka in za njeno uporabo ni nobene znanstvene podlage. Na žalost so velikokrat znanstveno nepotrjeni tudi domnevni pozitivni učinki na zdravje, o katerih se v povezavi s temi živili velikokrat piše ali govori. Med njih bi lahko uvrstili številne sezonske in lokalno pridelane vrste sadja in zelenjave, a se ime uporablja predvsem za živila, ki so na našem trgu relativno nova.

11. Mikrovalovna pečica je nevarna: Mikrovalovna pečica omogoča kuhanje hrane z mikrovalovi. Mikrovalovna pečica je varna in primerna za segrevanje in kuhanje različne hrane, kadar se pri njeni uporabi natančno upošteva navodila proizvajalca!

12. Če želimo biti vitki, ne smemo jesti sladkorja: Uživanje rezine, sladoleda, kosa tore ali par piškotov zagotovo ne bo škodilo večini ljudi. Glavna stvar je, da upoštevamo pravilo zmernosti in imamo nadzor nad količino.

Nina Berglez, mag. inž. živ.


VIRI

Gunnars K. 2019. Top 12 biggest myths about weight loss. ZDA, Healthline Media: 1 str.
Klein, A.V., Kiat, H. 2015. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics, 28, 6: 675-686
Swagerty J., Daniel L., Walling A.D., Klein R.M. 2002. Lactose intolerance. American family physician 65, 9: 1845-1850
Swallow D.M. 2003. Genetics of lactase persistence and lactose intolerance. Annual review of genetics, 37, 1: 197-219
World Health Organisation. 2005. Electromagnetic fields & public health. Microwave ovens: https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-microwave-ovens