Sezonska živila so tista, ki so na voljo in dozorevajo v določenem letnem času. Sezonska živila so polna hranilnih snovi. Ker rastejo in dozorevajo naravno, imajo sezonska živila običajno tudi boljši okus. Na primer, poleti so sveže jagode bogate z vitaminom C in antioksidanti, jeseni pa so jabolka polna vlaknin.

Summer | As summer arrives, focus should be on vitamin A and immunity -  Telegraph India

Sezonska živila nam tudi pomagajo ohraniti stik z naravnimi ritmi in cikli. Naša prehrana se lahko prilagodi letnim časom, ko uživamo hrano, ki je naravno prilagojena potrebam telesa v določenem obdobju. 

Pozimi, ko so temperature nizke, so korenovke, kot so korenje in pesa, odličen vir energije in vitaminov. Poleti pa so zelenjava, sadje in solate lahki in osvežujoči obroki, ki nas hidrirajo in oskrbujejo z vitamini za vroče dni.

Kupovanje sezonske zelenjave in sadja ima številne prednosti. Usklajenost z ritmom narave, ki poskrbi, da naše telo dobi vse, kar potrebuje v tistem letnem času. Sezonska hrana zagotavlja najkrajšo pot od njive do krožnika, zato ohrani največ okusa in svežine. Zaradi izobilja pridelka je tudi cena sezonske hrane mnogo nižja, kot če jo kupujemo izven sezone.

Ko govorimo o sezonskih živilih, je pomembno razumeti, da so ta živila odvisna od podnebnih razmer in geografske lokacije. Na primer, v toplejših podnebjih bo sezonsko sadje in zelenjava drugačna kot v hladnejših predelih. Poleg tega se sezonska živila razlikujejo tudi glede na kontinente in države.

https://i.pinimg.com/originals/f2/3b/6c/f23b6c00489b3e0be090324b5b717d77.jpg

Nina Berglez, mag. inž. živ.

VIRI
Interno študijsko gradivo. 2018. Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo.
OPKP. 2021. Makrohranila. Ljubljana, Odprta platforma za klinično prehrano: 1 str. (http://www.opkp.si)
Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. 2020. Dop. izd. Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje: 10 str. (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf)
Slika: https://www.pinterest.com/pin/479633429075642225/