Priporočamo pestro uživanje rib enkrat do dvakrat tedensko. Ribe imajo ugodno hranilno sestavo, so bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov. So tudi edinstvene po vsebnosti esencialnih omega-3 maščobnih kislin.

Ribe razdelimo na morske ribe in sladkovodne ribe. Morske ribe se še delijo na modre in bele ribe. Poznamo drobne modre ribe in velike modre ribe. Sladkovodne ribe pa delimo na ribe iz ribnikov ter ribe iz odprtih vod.

Ribe imajo za zdravje zelo ugodno hranilno sestavo. So bogat vir beljakovin, tako imenovanih zdravju koristnih maščob (predvsem omega-3 maščobne kisline), vitaminov in mineralov. Ribe so zelo bogat vir omega-3 maščobnih kislin in imajo preventivni učinek pri  boleznih srca in ožilja. Uživanje rib v uravnoteženi prehrani dokazano zmanjšuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa.

Med omega-3 maščobne kisline spadata dokozaheksaenojska (DHK) in eikozapentaenojska (EPK) kislina. DHK in EPK imata v telesu zelo pomembne naloge, zato sta za zdravje koristni. Glavni vir teh kislin so morske ribe, zato se tudi priporoča uživanje morskih rib vsaj dvakrat na teden in od tega vsaj enkrat mastne morske ribe. Manjše ribe, ki jih lahko pojemo s kostmi vred, so vir vitamina D, kalcija in fosforja. Morske ribe so tudi zelo dober vir joda in selena, ki pogosto primanjkujeta v prehrani.

Pri ribah je potrebno nekaj previdnosti, saj so lahko onesnažene z zdravju škodljivimi mikroorganizmi (bakterijami, virusi, paraziti). Uživanje surovih rib predstavlja tveganje za zdravje. Le z zadostno toplotno obdelavo so ribe varno živilo.

Poleg tega so ribe in ribji izdelki alergeni in morajo biti primerno označeni. Spadajo med najpogostejše povzročitelje alergijskih reakcij. Glavni razlog se skriva v histaminu.

Še vseeno pa ribe veljajo za odlično živilo s pozitivnimi učinki na zdravje, zato se priporoča vključevanje le-teh v uravnoteženo prehrano vsak teden, seveda ob hkratnem zavedanju glede na prej omenjena tveganja in rahli previdnosti pri uživanju.

Če nimate časa za zdrav ribji obrok ali pa vas skrbi vonj ob pripravi rib in kako ga potem spraviti iz prostora, za to poskrbimo mi z novimi ribjimi obroki. Pa dober tek! 😊

Nina Berglez, mag. inž. živ.